Luna Iulie a marcat prima aniversare a lansarii Codului European de Coduita pentru Contractele de Performanta Energetica (EPC) care intentioneaza sa promoveze implementarea cu succes, profesionala si transparenta a proiectelor EPC in Europa. Acesta subliniaza valori si principii relevante si totodata au rol de indicator de calitate pentru clientii care cauta furnizorii optimi de servicii energetice. De la inceputul sau, mai mult de 160 de semnatari din 21 de tari s-au alaturat initiativei de a sustine eficienta energetica, care ar putea stimula o crestere atat de necesara a economiei europene
Din 2009, majoritatea economiilor natiunilor dezvoltate la nivel global s-au straduit sa genereze si sa sustina cresterea locurilor de munca. In ciuda micsorarii pietei muncii in ultimii ani, ca urmare a refacerii lente, dar stabile a economiei, rata somajului ramane la un nivel ridicat, in special in randul celor cu studii superioare si al tinerilor.
Confruntandu-se cu tensiuni crescande intre generatii si clase, alimentat de o crestere fara precedent a diferentelor intre venituri, factorii de decizie cauta solutii sustenabile pentru a reduce exodul de specialisti, saracirea si excluziunea sociala prin crearea de oportunitati de munca permanente.
In primul rand, implementarea proiectelor de eficienta energetica, fie prin actualizarea echipamentului tehnic, renovarea anvelopei termice a cladirilor, cresterea gradului de constientizarea/ promovare/ calificare sau oricare alt tip de masuri comparabile, sustine crearea directa de locuri de munca pe masura ce proiectele sunt derulate si in al doilea rand, costurile economisite cu energia sunt eligibile pentru a fi retinute si reinvestite in dezvoltarea aceluiasi proiect sau in economie in general. In plus, implementarea continua a proiectelor de eficienta energetica, consolideaza si incurajeaza in continuarea a varietate larga de produse si servicii (de exemplu: servicii de management energetic, audit energetic, tehnologie pentru informatie si comunicare pentru monitorizarea consumului de energiei, aparate de economisire a energiei ?i sisteme de iluminat, etc.), furnizate de companii prezente în regiune, in tara sau oriunde în UE.
Cu toate ca investitiile in eficienta energetica sunt de obicei date la o parte pentru ca nu ofera o valoare atractiva a investitiilor prin prisma riscurilor comparate cu beneficiile, numeroase studii reale au infirmat aceste premize. Astfel a fost si studiul de caz efectuat de Centrul de Cercetare Jüllich pentru Banca Germana pentru Dezvoltare KfW, care arata ca angajand oameni pentru renovarea cladirilor poate avea ca rezultat beneficii imediate asupra economiei. Studiul concluzioneaza ca fiecare Euro investit in programele de renovare a cladirilor a adus un profit 4-5 ori mai mare in ceea ce priveste impactul asupra ciclului de viata, aducand un total de 340.000 de locuri de munca locale nou create.
Potrivit unui alt studiu “Cai de renovare pentru Europa pana in 2050: Renovarea cladirilor in Europa- care sunt optiunile?”, publicat de Ecofys in Iunie 2012, renovarea stocului de cladiri este cel mai eficient mod, din punct de vedere al costurilor, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, dependenta energetica si de a revitaliza economiile europene in acelasi timp. Specific, trei potentiale scenarii pentru renovari viitoare au fost examinate, dezvoltate pe modelul Ecofys BEAM (Modelului de Analiza de Mediu in Constructii) indicativ al vitezei de renovare, imbunatatirea eficientei energetice si folosirea energiei regenerabile. S-a concluzionat ca implemetarea scenariului “renovarii in profunzime” (o rata de de reconditionare moderata, de 2.3 %, cu accentul pus pe o inalta eficienta energetica), a generat cea mai mare reducere a consumumului de energie, a gazelor de sera sic el mai mare randament economic (comparabil cu renovarea superficiala insotita de folosirea surselor de energie regenerabila), chair daca implementarea celor 3 scenarii a fost estimata ca avand costuri aproximativ egale (de la 8.2 la 8.8 trilioane euro), s-a demonstrat ca renovarea in profunzime ofera cel mai promitator rezultat. S-a concluzionat ca adoptarea acestui model ar putea aduce o reducere de 80% a consumului cu incalzirea spatiilor si apa calda menajera, ar putea atinge tinta de emisii de CO2 (o reducere de 93%) si probabil, chiar mai important, ar putea crea locuri de munca pentru persoanele cu educatie superioara si muncitori calificati in numar de 1.4 milioane noi locuri de munca pana in 2050 (aproape dublu comparativ cu renovarea superficiala), mergand pe ipoteza ca fiecare milion de euro investit genereaza un an de angajare pentru 17 muncitori. Conform revizuirii UE a eficientei energetice, atingerea unei tintei de 40% eficienta energetica in 2030 ar stimula o crestere economica anuala de 4%, ar genera o crestere a locurilor de munca cu aproximativ 3.15% si ar reduce importurile de combustibili fosili cu pana la 505 bilioane de euro in fiecare an.
Bazandu-ne pe aceste numere, nu mai e nici o surpriza faptul ca, poate, cel mai mare obstacol care impiedica raspandirea pe scara larga a investitiilor in eficienta energetica printre investitorii privati, autoritati publice si chiar in randul cetatenilor de rand sunt costurile ridicate de pornire a proiectelor, perioada de amortizare relativ lunga a acestui tip de investitii si refuzul creditorilor de a finanta asemenea activitati. Alti factori care franeaza acest tip de investii sunt lipsa de constientizare in randul actorilor cheie si a cetatenilor, masuri axate numai pe partea de oferta, dificultati asociate cu procedura de licitatie (economii de energie maxime cu costuri de investitie minime), finantare selectiva si lipsa politicilor de incurajare, obiective fara character obligatoriu, impozitarea descurajanta a investitiei, cat si reguli contabile si bugetare rigide. Introducerea modelelor de finantare inovative de contracte de performanta energetica abordeaza multe dintre problemele subliniate anterior, reprezentand un mecanism esential pentru indeplinirea, pe cat posibil, a cat mai multor dintre obiectivele de economie energetica preconizate
EnPC-INTRANS va incerca sa obtina beneficiile descrise prin incurajarea implicarii sectorului privat in investitiile in eficienta energetica in cladirile din proprietatea publica. Aceasta implementare la scara larga a programelor de imbunatatire a abilitatilor si cunoasterii autoritatilor publice locale si ale companiilor private (in special ale interprinderilor mici si mijlocii - IMM-uri), bazandu-se pe modelele de afaceri de succes folosite in medii diferite din punct de vedere cultural si socio-economic din tarile partenere.
In primul rand, EnPC-INTRANS va depune eforturi pentru a stimula cresterea numarului de locuri de munca prin pregatirea “terenului” pentru investitii, prin urmatoarele mijloace:
- Consultari cu actorii locali ( organizarea si realizarea consultarilor care vor include cel putin 250 de actori relevanti si experti din sectorul public, ECSO-uri si alte companii private, cele mai importante fiind IMM-urile, obtinand observatiile lor legate de politici, administratie si alte probleme conexe, de asemenea incluzand evaluarea necesitatilor de instruire).
- Cresterea gradului de constientizare, cunoastere si furnizarea de seturi de competenta pentru implementarea, diseminarea, replicarea masurilor de consolidare a abilitatilor pentru cel putin 50 de formatori din tarile partenere.
- Prezenta unui numar de cel putin 1000 de actionari locali, actori cheie si reprezentanti ai comunitatilor la seminariile organizate in cadrul proiectului.
- Instruirea a cel putin 2000 de experti si factori de decizie locali asupra problemelor tehnice, legale si financiare asociate cu implementarea EPC, derivate din exemplele de bune practice de modele de afaceri care s-au dovedit a fi cele mai eficiente.
Eforturile cumulate ale proiectului EnPC-INTRANS vor atrage un total de 60 de milioane de euro investitii in energie sustenabila, rezultand economii de energie primara de 60 pana la 90 GWh in fiecare an. Investitiile promovate ar putea genera o cantitate semnificativa de locuri de munca “verzi” (conform studiilor) in acelasi timp consolidand coeziunea sociala, atenuand schimbarile climatice si facilitand aprovizionarea cu energie mai sigura si independenta pentru UE.
"Ceea ce trebuie sa facem, e sa imbunatatim standardele de eficienta energetica, sa dezvoltam la scara larga energiile regenerabile si alternative si sa folosim singura resursa pe care o avem din abundenta, creativitatea noastra.”- Lois Capps
Acest proiect primeste fonduri de la Programul Orizont 2020 al Uniunii Europene- Cercetare si Inovatie sub Acordul Grant Nr. 649639.